Brafilmer – Se SWESUB filmer och serier gratis online

nyafilmerjanuari 4, 2019

Streama gratis filmer och bra film

Är ofta något som ligger i betraktarens öga.
Vi väljer att skriva om film som vi tycker är bra och/eller sticker ut.
Vi recenserar bra film från då och nu.
I filmens värld finns en fantastisk back catalog att förkovra sig i.

Vi hoppas att den här sidan Bra Filmer ska kunna ge dig som besökare tips på både nya och gamla filmer som är väl värda att se!

En bra film är tidlös

Vi recenserar inte bara de senaste bra filmerna utan vi recenserar bra film från olika årtionden.
Bra filmer har spelats in i över ett halvt sekel och det kommer förhoppningsvis att fortsätta så. Vi som publik kommer aldrig att tröttna på bra film.
Det finns så otroligt mycket bra film, och att leta sig bakåt i tiden är som att öppna en skattkista. Miljöer, mode, moral och attityd avspeglas på ett genuint sätt i produktionerna. Kamerateknik, berättande, manus, skådespel och regi, allt fanns där redan för 50 år sedan! Men det som var en bra film och en bra historia för 50 år sedan är fortfarande allt som oftast en bra film än idag.

John Fords The Searchers, Alfred Hithccocks North by Northwest, Charlie Chaplins The Great Dictator och Stephen Speilbergs JAWS – är alla mycket bra filmer som är fulländade och kommer att överleva.

Hur många bra filmer finns det?

En omöjlig fråga att besvara, men det fiins alltid något för någon. Gillar man karatefilm, en vithaj som äter folk, en kille i hockeymask som halshugger tonåringar, kannibaler, skjutglada cowboys, antihjältar, italiensk arthouse horror, japanska spöken, tecknade ankor, nazister från månen, en grön liten kille med stora öron som är bra på att fäktas, barn som är besatta av djävulen och hemliga agenter så finns det en bra film för dig :)

Bra film ligger ju som sagt i betraktarens öga, när jag skriver om bra film bedömer jag filmen utifrån vilken genre det är och då givetvis också till vilken publik den är gjord för. Publik som gillar Transformers kanske inte tycker att en Bergman rulle är något underhållande eller bra. Precis som Bergman fansen och kulturkoftorna kanske föga uppskattar Transformers: The Last Knight. Sen finns det film som är så bra så alla gillar dom, man kan se det med farmor och farfar, med sina barn och alla gillar det.
Stephen Spielberg är ett exempel på en lysande regissör och fantastisk historieberättare som lyckas fånga flera generationer av biobesökare med sina filmer.

Vad gör en film bra?

Du, ni, publiken! I slutänden så är det betraktaren som avgör vilken film som är bra. Det är konst. Högst personlig att bedöma, och högst personlig att njuta av. Det är kanske det som är så fantastiskt med bra film. Bra filmer som tilltalar en stor publik har också något magiskt över sig, att få sitta i en proppfull biosalong med likasinnade och skratta är en underbar känsla. Att se en spännande film med sina nära och kära. Att för första gången se Star Wars med sina barn! Att få ligga i soffan med ett täcke när det regnar ute och se på en klassiker. När jag var liten så hade SVT den goda smaken att visa söndags matinéer. Ofta var det John Wayne som visades, och det var kul att se de gamla klassikerna tillsammans med min pappa.

En bra film kan också vara kopplad till minnen, en bra date man var på, första gången man gick på bio med sina barn, första gången man fick se en skräckfilm med föräldrarna (Hajen för min del). Filmkonsten och berättandet i filmens värld är en stor del av vårt samhälle. Vi kommer i kontakt med det dagligen. Genom annonser, TV-tablåer, att vi aktivt söker upp det, filmrecensioner, kompisar som berättar om vad det sett etc. etc.

För många fungerar film som en bra avkoppling. Man kan fly bort in i en annan värld, man kan bli jagad av en Tyrannosaurus Rex, delta i landstigningen i Normandie, jaga vampyrer eller bli förälskad.

Categories